maanantai 18. huhtikuuta 2016

Valkolipeän valmistaminen

    Valkolipeää valmistetaan viherlipeän ja sammutetun kalkin avulla. Kaustisointi ja meesanpoltto muodostavat yhdessä kalkkikierron, jossa kalkki on kiertävä apukemikaali. Kalkin avulla muutetaan viherlipeä valkolipeäksi. Kasutisoinnissa pyritään mahdollisimman suureen natriumhydroksidin saantoon. Kalkkikierto on seuraavanlainen prosessi:

1) Sula liuotetaan laihavalkolipeään
2) Viherlipeästä poistetaan sakka selkeyttämällä ja suodattamalla
3) Sakka pestään ja siitä otetaan natrium talteen
4) Sakan erotuksen jälkeen viherlipeä pumpataan kalkin sammutukseeen, johon tulee myös poltettu kalkki, joka sammuu viherlipeässä olevaan veteen muodostaen sammutettua kalkkia Ca(OH)2 eli kalkkimaitoa
5) Kaustisointisäiliössä kalkkimaito reagoi viherlipeän kanssa muodostaen valkolipeää eli natriumhydroksidia
6) Valkolipeä erotetaan meesasta ja pumpataan omaan säiliöönsä 
7) Meesa pestään ja viedään meesanpolttoon, jossa se muutetaan takaisin kalsiumoksidiksi

Kaustisointiprosessin päävaatimukset
- Kaustisointireaktion tasapaino on saatava siirtymään tarpeeksi oikealle, jolloin vältetään keitossa tehottoman soodan joutuminen lipeäkiertoon
- Valmistettavan keittolipeän on oltava mahdollisimman väkevää
- Saostuva kalsiumkarbonaatti, meesa, on saatava helposti erotettavaan muotoon  
- Valkolipeän selkeyttämisen helpottamiseksi meesa on saatava erotetuksi mahdollisimman pienellä alkalihäviöllä.

Kaustisointiaste kuvaa reaktion täydellisyyttä. Mitä suurempi kaustisointiaste on sitä laimempaa on lipeä. Liian suuri kaustisointiaste vaikeuttaa sakan laskeutumista. Kaustisointiaste voi olla enintään 85-87 % 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti